A túlzott élelmiszerfogyasztás túlsúlyhoz, majd ezt követően a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez vezet. Ezek a tünetek aztán károsodott hasnyálmirigyműködés és cukorbetegség formájában jelentkeznek. A megnövekedett zsírszövet epekövet, elhízást, cukorbetegséget és megnövekedett vérnyomást okoz. A cukorbetegség kialakulását számos könnyen megfigyelhető figyelmeztető jel előzi meg: libabőrösödés vagy görcsök vizeléskor, kellemetlen hónaljszag, légszomj, égető szomjúság, valamint túlzott nyál- és fogkőtermelés.
Az ájurvéda szerint a rák kialakulásának oka a három életelv, a vata, a pitta és a kapha pszichoszomatikus egyensúlyának jelentős zavarával függ össze. Az ilyen rendszerzavar elsősorban a szervezet tartós szennyezése, a rákkeltő anyagoknak való kitettség vagy az életritmus, az emésztőrendszer, az immunrendszer vagy a pszichológiai állapot krónikus zavara miatt következik be.
A méregtelenítés és az étrend módosításának szükségessége
Az emésztő tűz aktivitásának radikális csökkenése következtében a szervezetben felhalmozódnak a mérgező anyagok, amelyek fokozatosan megfertőzik a testszöveteket. Ezért fontos a megfelelő étrend, amely megtisztítja az emésztőrendszert és helyreállítja a harmonikus anyagcserét. A méregtelenítő kúra magában foglalja a hús- és tejtermékek fogyasztásának szigorú elhagyását és a nyers zöldség- vagy gyümölcslevekre való áttérést (árpa, zab, rizs, zeller, pitypang, mungóbabcsíra, csíráztatott napraforgó- és lucerna magvak, gyömbér, fokhagyma, kurkuma).
A vitalitás általános megújítására vonatkozó ajánlások az Az egészséges immunitás ájurvédikus titka - Ódzsasz című cikkben találhatók.